Wat nou als?

Posted: March 3, 2014 in Defensie, politiek
Tags: , , , , , ,

baretBijna 25.000 bezoekers lazen mijn vorige blog Regenkleding over de bezuinigingen op Defensie. Een absurd hoog aantal. De tendens op Twitter en Facebook was dat het een goede zaak was dat ik schreef dat er een einde moet komen aan de bezuinigingen op defensie. Veiligheid is namelijk erg belangrijk. Maar het betekent ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Want als herinvesteren in Defensie betekent dat er minder geld beschikbaar is voor zorg, onderwijs, sport, of infrastructuur dan is het land ook te klein.

Maar wat nou als Defensie de motor kan worden voor een beter zorg, voor betere wegen, voor meer sport, voor meer veiligheid en voor innovatie?  Al die competenties zijn aanwezig bij de Krijgsmacht, en goede uitvoering van die taken is ook in het belang van defensie.

Neem bijvoorbeeld innovatie en duurzaamheid. Dat is van groot belang voor de krijgsmacht. Om het maar even een heel praktisch voorbeeld aan te halen: een tank rijdt nu op benzine of diesel. Daar is olie voor nodig en dat produceren we niet zelf. Daarbij maakt een dieselmotor veel lawaai. Dat is allemaal niet handig om in stilte en zelfstandig op te treden in oorlogsgebieden. Het is iet fijn als je in een gevecht bent en de brandstof is op. Of je wilt de vijand verrassen je start de motor en ze weten gelijk dat je er bent.

Handiger is het als de tank zelf in zijn energie voorziet. Er zijn al ontwikkelingen waarbij zonnecellen in verf gestopt worden, zodat de verf die je op je muur smeert de energie opwekken voor je woning. Als die verf nou eens gebruikt wordt in camouflagekleur, en op een tank wordt gesmeerd en een elektromotor aandrijft? Misschien een kinderlijk voorbeeld, maar misschien ook iets wat haalbaar is.

Ander voorbeeld: het onderwijs. Steeds meer dropouts bevolken de arbeidsmarkt. Of eigenlijk niet de arbeidsmarkt, maar wel de jeugdinrichtingen en uitkeringsplatformen. Dat is niet goed voor de economie van ons land, en niet fijn voor die jongeren zelf. Ikzelf ben betrokken geweest bij een project De Uitdaging van Defensie, waar criminele jongeren een tweede kans kregen. Wij hadden de beste pilot gedraaid wat in hoge mate was toe te schrijven aan het leiderschap van de militairen. Hoe zouden we die echte leiders van militairen kunnen inzetten om jongeren op school te houden, een diploma te laten halen, of weer op het juiste pad te brengen? Ik denk dat als je de kosten tegenover elkaar afzet er best een business model van te maken is.

DE zorg heeft handen tekort. Er zitten veel managers in de zorg, maar er zijn te weinig handen aan het bed. Wat nou als de dienstplicht weer wordt ingevoerd met keuze tussen zorg en defensie? Of wat nou als we Militairen voor de Geneeskundige dienst als onderdeel van hun opleiding vier maanden laten helpen in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen?

Wat nou als we eens slim investeren? En kijken hoe de maatschappij verder geholpen kan worden met defensie als motor, in plaats van defensie als kostenpost?

Advertisements
Comments
 1. rob says:

  Militair verpleeg kundigen werken al 4 maanden per jaar in de ziekenhuizen ivm hun big registratie

  Like

 2. Robin Doomen says:

  We hebben geen Tanks meer……………………….

  Like

 3. sld1 says:

  Een interessant stuk, maar bij veel van uw oplossingen zie ik al uitdagingen. Een tank op een electromotor? Heeft u wel eens een Leopard voorbij voelen rijden? Militairen van de geneeskundige van bijv. 472 gomos (role 2 veldhospitaal resp.) draaien al een deel in civiele ziekenhuizen mee. Wat probleemjongeren betreft: daar kan ik niet over spreken, maar de theorie lijkt mij mooier dan de praktijk? Ik kijk even naar bijvoorbeeld ‘bad lads army.’ Was het logisch dat er alleen in het 2e seizoen een wervingsstand van het leger stond en die in 3 en 4 niet meer naar voren kwam ;)?
  Wat ik mij wel afvraag is of we hiermee het ‘nut’ van het leger an sich kunnen verkopen, namelijk de waarborging van Nederlandse (handels)belangen en de vrijheid waarin wij leven. Kunnen wij hiermee het voorbestaan van onze krijgsmacht garanderen? De huidige ontwikkelingen op de Krim doen in ieder geval de beslissing van Finland beter begrijpen: de aanschaf van ‘onze’ Leopards. Niet dat ik Rusland als grote boze buur aanstip, maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat is waar uw eerste blog om draaide en waarom hij zo positief werd ontvangen.
  Desalniettemin liggen er inderdaad veel mogelijkheden op dit gebied, goed bezig!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s