Regenkleding

Posted: March 1, 2014 in Defensie, politiek
Tags: , ,

CV90-1_2 Ik ben best optimistisch, en vind het geweldig dat het nu al bijna 70 jaar vrede is in West-Europa. Al drie generaties groeien op in vrede en veiligheid en kennen geen oorlogsellende. En dat is fijn. Tegelijkertijd bekruipt mij het gevoel dat ik ook vaak heb in de zomer. Het is al een paar weken droog en warm weer, en met elke dag dat het droog en warm is, komt de dag dat het weer gaat regenen dichterbij. Op een goed moment ga je  dan checken of je nog regenkleding hebt, of de ruitenwissers van de auto het nog doen, of het huis nog waterdicht is. Je bereidt je voor op de dag dat het gaat regenen. Je verkoopt je regenspullen niet, je slaat de ramen van je huis niet stuk omdat het nu warm is en je de ramen niet nodig hebt. Je haalt de waterdichte afdekking van je schuur niet weg, en je sloopt het dak niet van je auto. Want het gaat vast weer een keer regenen.

Het lijkt er echter op dat politiek Nederland precies dat wel doet. Het dak wordt weggehaald, de  regenkleding weggegooid, de ramen worden stukgeslagen, en de waterdichte afdekking wordt verkocht. En andere regenspullen worden in de opslag gezet.

Ik heb het over de immer voortdurende uitverkoop van defensie. De eeuwige bezuinigingen op een van onze belangrijkste verzekeringen. De verkoop van onze Leopards, die vervangen zijn door een soort pantserinfanterietanks, de CV90, die heel andere inzetmogelijkheden hebben. De uitverkoop van de luchtmacht, waar we straks als we geluk hebben nog 40 vliegtuigen hebben, waarvan er 10 onderhoud nodig hebben, en 10 voor trainingsdoeleinden gebruikt worden. Een vliegdekschep van Groot Brittannië heeft meer capaciteit dan onze hele luchtmacht bij elkaar. De fregatten verdwijnen en worden vervangen door patrouilleschepen die niet geschikt zijn voor inzet in het hoogste geweldsspectrum. Een bevoorradingsschip wordt al verkocht voordat het klaar is. Er komen minder en minder militairen die ons en onze belangen wereldwijd kunnen beschermen. Missies zoals in Afghanistan kunnen we niet meer aan, omdat de militaire capaciteit daarvoor te klein is.

Bij ons schijnt de zon gelukkig. Maar aan de randen van Europa regent het al, in andere Europese gebieden en landen betrekt de lucht. Ik hoop niet dat die buien doortrekken naar ons land. Want wij hebben geen goede regenkleding meer.

Meer informatie over Eduard van Brakel.

Advertisements
Comments
 1. Peter F. De Boer says:

  Gelukkig hebben de VS, Duitsland en Frankrijk een paraplu die groot genoeg is…

  Like

 2. Maarten says:

  Of we nu 20 of 200 tanks hebben, dat is die ‘regen’ om het even! Je kan als kleine speler beter toegeven dat het een druppel op de gloeiende plaat is en realistisch zijn. Hoe leuk die speeltjes van de landmacht ook zijn: ze zijn onmenselijk duur en als de ‘regen’ toch valt kunnen we de beveiliging beter overlaten aan landen die er wel het geld voor hebben.

  Like

 3. Werner says:

  Het zelfde liedje over geheel Europa. Overal worden de krijgsmachten in de uitverkoop gedaan. Een minister van defensie (hennes-plaschaart) die stug blijft volhouden dat de Nederlandse krijgsmacht opgewassen is voor de taken die ze hebben. Dat stadium zijn we allang voorbij. Inderdaad: het opheffen van onze cavalerie eenheden, afstoten van fregatten, terwijl Nederland in internationaal verband een hoog aanzien heeft voor wat betreft onze Marine. Dat is dus ook verleden tijd.Het verkopen van onze goucar helikopters. En dan de aanschaf van de cv90 voertuigen. Op zich een goede keus maar vrij weerloos zonder Tank support, de aanschaf van de F-35 staaljagers, op zich een goede aanschaf.Maar het is nog maar te bezien wat de daadwerkelijke netto inzet wordt van deze vliegtuigen. Al ik het goed heb bestaat onze krijgsmacht nu nog maar uit 40.000 man. Hoeveel daar werkelijk operationeel inzetbaar zijn weet ik niet. Maar gemakshalve neem ik de helft van 40.000 is 20.000 man!!!!
  Denk nu eens aan de jaren 80. Toen was Turkije het zielige kindje van de NAVO. Oude tanks, oude vliegtuigen, een marine die niet eens de naam Maine waardig was, heel de NAVO en Nederland voorop lachte om de Turkse krijgsmacht. En nu………De Turkse regering besteld 150 F-35 met een optie op nog eens 200. De Turkse marine heeft een vliegdekschip aangekocht in de VS. Voor het Turkse leger zijn moderne tanks aangekocht ga zo maar door. Ik denk dat wij nu het ondergeschoven kindje van de NAVO worden (zijn).
  Nee, onze regering smijt liever met geld naar het buitenluid. Griekenland MOET met alle geweld gered worden. Miljarden gaan er heen die wij nooit meer terug zien. Miljarden gaan er richten Brussel want wat Brussel eist moeten wij natuuuuurlijk geven. Miljarden gaan er naar de ontwikkelingshulp terwijl maar een klein percentage daadwerkelijk terecht komt bij de juiste personen. En dan recentelijk. De crisis in de Oekraïne. Hans van Baalen (VVD) gaat doodleuk op het plein in Kiev staan roepen dat ze moeten volhouden want de EU komt eraan. En ja, hoor drie dagen later maakt de nieuwe interim president van de Oekraïne bekent dat ze 30 miljard euro nodig hebben. 100% dat die Hans van Baalen gaat voorstellen dat Nederland voorop gaat lopen met het strooien van geld en zeker weten dat het gaat gebeuren. Want zeg nu zelf “er is toch zat te halen bij de Nederlandse burger” en als er niet genoeg geld is dan verkopen we toch weer een aantal fregatten of dan heffen we toch een infanterie eenheid op. simpel toch, als de miljarden stroom maar blijft lopen. En als het ooit mis gaat en we moeten een beroep doen op onze krijgsmacht dan kunnen we er zeker van zijn dat het openbaar ministerie klaar zal staan om militairen te vervolgen die hun wapen gebruikt hebben. Want we kunnen natuurlijk niet gaan schieten!…….als we tenminste nog voldoend munitie hebben!
  triets ;-(

  Like

 4. SpookyBenjY says:

  Zelfde verhaal in Belgie, in 92/93 Belbat2 Baranja Joegoslavia, hadden we echte broeken en jassen van Gore-Tex. Ik heb met mijn jas tegen een roodgloeiende kachel gehangen. De bekleding was kapot, maar de Gore-Tex zelf was niks aan. Een jaar later krijgen regenkledij van Seyntex. Geen kl**** waard, maar volgens generale staf is het psychologish.omdat op de originele het etiket Gore-Tex staat en op de andere niet.Laat de bureaucraten maar is bij min 30 een patrouyille doen van 5 uur in de ene en de andere jassen en broeken en dan krijgen we misschien betere slaapzakken ook…

  Like

 5. djo says:

  Hetzelfde verhaal kun je toepassen in de bezuinigingen van de zorg. Nu geen dreiging wat een ooorlog betreft maar de verwaarlozing van onze ouderen en mensen die een zaakje positie hebben in de maatschappij. Beide een slecht vooruitzicht . Ik ben persoonlijk wèl van mening dat er te lang téveel is uitgegeven op beide fronten .

  Like

 6. Olivia says:

  Helaas denkt en doet heel Europa zo. Zoals Jaap de Hoop-Scheffer al zei gisteravond in Brandpunt: de EU is een militaire pygmee vergeleken bij Rusland. En nu? Dan toch maar (weer) een belletje naar de VS om ons uit de penarie te helpen omdat we zelf te knieperig zijn om in Defensie te investeren?

  Like

 7. ex Sgt1 says:

  Tja en als je dan in dienst zit moet je er ook nog voor gaan zorgen dat je een aow gat moet overbruggen !
  Want ook hier laat defensie zijn ex en huidige werknemers in de regen staan !

  Like

 8. Karel says:

  Waar moet het geld dan wel vandaan komen? Bezuinigingen treffen iedereen, en iedereen zeurt hierover. Moet dan elke burger 1% meer belasting gaan betalen zodat het materieel allemaal in een loods kan staan?

  Missies naar andere landen kosten ook miljoenen meer dan begroot, hier is ook geen geld meer voor, omdat het geld wordt uitgegeven aan andere dingen. We hebben als klein land niet genoeg geld om mee te kunnen doen met de “grote jongens”. De vergelijking met de UK is natuurlijk belachelijk, een land met een stuk meer inwoners, rijker, geen euro en van oorsprong al een land met een groot leger.

  We hebben als nederland geen leger nodig, en we kunnen het ook niet betalen.

  Like

 9. Jan says:

  De leopards zijn niet vervangen, maar wegbezuinigd. De CV-90 is de vervanger van de verouderde YPR PRI. Deze twee zaken hebben niks met elkaar te maken. De cavalerie is in zijn geheel wegbezuinigd, hier is niks voor in de plaats gekomen.

  Like

 10. Michel says:

  En nu?

  Like

 11. Niels says:

  Beste Eduard de cv90 is ter vervanging van de ypr765. Een pantserinfaterie rupsvoertuig. een dergelijk voertuig brengt soldaten veilig en snel naar het front, en levert met het kanon vuursteun. Onze leopards zijn afgedankt en door niets vervangen.. Men heeft wel het plan om soms een tank van de duitsers te huren, om niet al teveel kennis te laten verloren gaan. Dus het is eigenlijk nog erger.

  Like

  • Ik begreep dat cavalaristen nu de infanteriebataljons commanderen omdat het optreden met de cv90 lijkt op manoeuvre met tanks. Overigens gaat het merendeel van de CV90’s er ook uit. Ze worden vervangen voor bushmasters dacht ik. Wielvoertuigen in ieder geval.

   Like

 12. Leon Kok says:

  Helemaal gelijk in Eduard, ik als ex-militair en Dutchbat 3 veteraan weet exact waar je het over hebt. Ik heb Seedorf leeg zien lopen en daarna de rest v/d KL.
  De regenbuien hangen allang boven ons hoofd/land, tis een kwestie van tijd voordat het weer gaat regenen.
  Het is de menselijke aard om het weer te laten regenen, kijk maar in de Oekraine, Noord Africa, Midden Africa en alle plaatsen waar de Islam in het potje roert.
  Ik heb genoeg gezien helaas mag ik hier in NL geen persoonlijke regenkleding hebben.
  Nee ik ben geen rassist maar een realist…

  Like

 13. PMC says:

  wij zijn nog altijd druk bezig met ond geld uitgeven aan arme landen en mensen die “zielig zijn” en hier in nederland alles in de handen gedrukt krijgen terwijl ze daarbij de regering dubbel naaien door zwart te werken of niet eens proberen wat te leren om onze economie goed te doen.
  nederland put zichzelf uit.

  Like

 14. St Klaas says:

  Het komt me allemaal zo bekend voor, dit verhaal. Opa vertelde dit ook allemaal in 1939…..

  Like

 15. Arthur says:

  Geweldig stuk. klinkt als een belangrijke peiler in de in de leringen van Sun Tzu: In tijden van oorlog moet men zich voorbereiden op vrede en in tijden van vrede moet met zich voorbereiden op oorlog. Politiek Den Haag weet daar niet van en onze defensietop is kennelijk niet (voldoende) in staat dit aan hen uit te leggen…

  Like

 16. Erik Ruissen says:

  Reblogged this on (be)schrijf and commented:
  Ik vergeleek het al een keer met de wegenwacht maar de regenkleding van Eduard van Brakel laat nog veel schrijnender zien hoe slecht ons land klaar voor het onverwachte.

  Like

 17. Robin says:

  “Een bevoorradingsschip wordt al verkocht voordat het klaar is.”
  Het JSS Karel Doorman blijft gwoon in NLD dienst

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s