Teamgevoel

Posted: February 24, 2014 in Sport
Tags: , ,

teamBergsma voelde zich geen onderdeel van het team en meldde zich af voor de ploegenachtervolging. Arie Koops, de bondscoach vond dat maar onzin. Kramer, Blokshuijsen en Verweij hadden niets tegen Bergsma. Goud was het resultaat. Dat is het ploegenachtervolgingsverhaal in een notendop.

Louis van Gaal vond de presentatie rondom de ploegenachtervolging niet goed. Maar bij Louis van Gaal telt ook het resultaat, en hij heeft zelf ook een nogal opmerkelijke opstelling als het gaat om het leveren van prestaties. Voor zijn visie moest alles wijken, en ook Van Gaal stelt het in zijn ogen beste team op. En Van Gaal vond dat de media het schaatsverhaal veel groter maken dan het in werkelijkheid was.

Ik ken niet alles ins en outs van het verhaal. Niet meer dan in de media is verschenen. Ik vind het raar dat Bergsma zich op de dag van de halve finale en finale terugtrekt. Ik vind het ook raar dat zijn rol als reserve voor hem blijkbaar als een verrassing kwam. Dat valt de bondscoach te verwijten.

Wat de bondscoach niet valt te verwijten is dat hij het sterkste team opstelt. En als dat ten koste gaat van een medaille voor een reserve dan zij het maar zo. Het rare is dan weer wel dat Koops bij de dames wel alle vier de dames in verschillende wedstrijden liet starten, zodat er vier dames op het podium een gouden plak in ontvangst konden nemen. Dat is inconsequent.

Ik denk dat zowel schaatsers als coach iets kunnen leren van wat het betekent om in een team te opereren. Maar dat is logisch, want schaatsen is eigenlijk een heel individuele sport. Bergsma voelde zich geen onderdeel van het team, maar dat doet hij wel in de BAM-ploeg. Die marathons rijdt, in teamverband, want in het marathonschaatsen is er wel degelijk sprake van ploegenspel, tactiek en teamgevoel. Bergsma had alleen de pech dat er drie rijders beter zijn dan hij, vaker samen hadden geschaatst als team, en dat er dus geen reden was om wijzigingen aan te brengen in het team.

De coach echter moet leren wat consequent beleid is, en de coach moet zich ook realiseren dat zijn team zo sterk is als de reserve. De reserve die ook speelminuten moet krijgen. De reserve die mag invallen in wedstrijden die wel belangrijk zijn, maar niet al te belangrijk, zoals een kwartfinale op een Olympische Spelen. Zodat de besten kunnen rijden in de finale, en alle teamleden hun bijdragen ook op wedstrijdniveau hebben geleverd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s