Kiezen en doorgaan

Posted: February 17, 2014 in groei, Sport
Tags: , , ,

bochtige-wegMooi hè, al die medailles van onze sporters op de Olympische Spelen? Schitterend dat die sporters zoveel presteren. En nog mooier dat ze ooit de keus hebben gemaakt om te doen wat ze leuk vonden, daar consequent beter in zijn geworden, en daar nu de vruchten van plukken.

Want dat het verschil tussen een medaillewinnaar, en degenen die daar blogjes over schrijven, zoals ik. Ik heb nooit de keus gemaakt om heel goed te worden in sport, terwijl ik daar wellicht wel het talent voor had. Ik kan daar allemaal redenen en excuses voor aanvoeren, maar bottom-line is dat ik daar niet voor heb gekozen en dat het nu te laat is om er alsnog voor te kiezen.

Alle mensen die zich onderscheiden op sportgebied, op zakelijk gebied, of op maatschappelijk vlak, hebben daar voor gekozen. Ze hebben gekozen om succes te hebben, en ze hebben ervoor gekozen om meer te doen dan een ander om de allerbeste te worden in wat ze doen. Ondanks de vele tegenslagen die ze hebben gehad, ondanks teleurstellingen die ze hebben moeten slikken, ondanks mensen in hun omgeving die er niet in geloofden, hebben ze doorgezet om te bereiken wat ze wilden.

Wij hebben allemaal iets waar we heel goed in zijn, en iets wat we leuk vinden om te doen. Waar het om gaat is dat we de manier vinden om die twee zaken te combineren en daar dan volledig op in te zetten. Ook als het niet goed gaat. Om de feedback die mislukking geeft, te gebruiken om te leren en door te groeien. Mislukking omzetten in mogelijkheden die je kunt gebruiken om verder te gaan, en verder te ontwikkelen, zodat je de rest weer een stapje voor bent.

En ja, dat is soms harstikke moeilijk. En soms moet je door moeilijke periodes heen om te ontdekken wat je nog beter kunt doen, en wat je beter kunt laten. De weg is niet altijd geasfalteerd en de reis gaat niet altijd met wind in de rug. Soms gaat het door modder, soms naar benden, soms omhoog, en soms waait er verschrikkelijke tegenwind. Als je stopt, kom je er niet. En nieuwe wegen vinden en doorzetten kost soms tijd, geld, bloed, zweet en tranen. Maar uiteindelijk leveren juist die pijn, dat bloed en zweet, jouw de  winst op. Levert juist  dat succes op. Levert  dat jouw gouden medaille op.

Advertisements
Comments
  1. hupsakeetje says:

    Super geschreven en heel herkenbaar…. dankjewel!!

    Like

  2. […] Update dinsdag 18 februari 2014 Gisteren kreeg ik een berichtje van Eduard van Brakel die een mooi ‘sport’ variant schreef naar aanleiding van mijn onderstaande blog. Ik verwijs u graag door naar zijn blog “Kiezen en doorgaan” over eigen verantwoordelijkheid, sport en de Olympische Spelen. Lees verder het blog van Eduard. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s