Olympische zeikerds

Posted: February 9, 2014 in Sport
Tags: , , ,
Cheryl Maas (foto RTL)

Cheryl Maas (foto RTL)

Ondanks dat ik al heel wat jaartjes al dan niet vakmatig op het internet rondstruin, zijn er altijd dingen die mij blijven verbazen. Snowboardster Cheryl Maas neemt alle risico’s in haar jacht op een olympische finaleplaats, en valt. Ze kwalificeert zichzelf dientengevolge niet voor de finale. Ernstig balen, maar dat hoort bij topsport.

Topsport is balanceren tussen het nemen van risico’s die nodig zijn om te winnen, en het inbouwen van zekerheden zodat er altijd een basis-prestatielevel is. Topsport is alles geven, en er alles voor doen om die ultieme prestatie mogelijk te maken. Uren, dagen, weken, maanden, jaren hard trainen, afzien, visualiseren van succes, verbeteren, vallen en opstaan. Maas is vandaag gevallen. Waarschijnlijk staat ze weer op en is ze er over vier jaar weer bij. Dan in Korea.

Wie er over vier jaar weer niet bij zijn, zijn de azijnpissers en de toetsenbordhelden. De mensen die op internetfora, – zoals bij de Telegraaf – helemaal los gaan en de grootst mogelijke onzin uitstorten over topsporters als Maas. Die, als ik de commentaren mag geloven, ongeveer de grootste loser is die Nederland heeft voortgebracht. Ze moet eens gaan oefenen, en gewoon presteren onder druk. Aldus de mensen die niet in Sotsji zijn.

Aldus de mensen die zelf nog niets iets gepresteerd hebben op sportgebied. Aldus mensen die nog geen vijf kilometer kunnen hardlopen, of die daar als beste prestatie een tijd van 39,43 op hebben gehaald. Aldus de mensen die denken dat het afzien is als het druk is bij de Lidl, of dat het afzien is wanneer hun favoriete mayo is uitverkocht. Aldus mensen die hijgend en steunend een trap van 14 treden beklimmen en klagen dat er geen lift is. Aldus mensen wiens grootste sportprestatie het is om 2x vlug achter elkaar op te staan van de bank, de ene keer om bier te halen en de andere keer omdat de flesopener nog op het aanrecht ligt. Dat soort mensen verwijt topsporters geen karakter te hebben. Dat soort mensen vindt dat sporters wat meer moeten oefenen. Dat soort mensen oordeelt over het vermogen van wereldtoppers om fysiek en mentaal af te zien.

Ik weet dat die mensen er zijn. En ik ben meestal ook voor vrijheid van meningsuiting. Maar soms zou ik willen dat al die Olympische zeikerds in een hokje worden gestopt, en paar weken worden opgesloten. Het maakt me niet uit waar ze heengaan, zolang ze hun niet op enige realiteitszin en zelfreflectie gestoelde meningen maar niet uiten in de openbaarheid. Zodat ze gewoon even hun kop houden tot het moment dat ze zelf eens onder druk gepresteerd hebben. Dan wordt het een stuk rustiger de komende vijftig jaar. Heerlijk.

Advertisements
Comments
 1. Jonas says:

  @Willem: uw reactie leert ons dat niet iedereen het concept ‘sarcasme’ goed begrijpt. Het feit dat de auteur ‘zeikt over de zeikerds’ had bij u wellicht een lampje moeten laten branden. Het is wel vermakelijk, dat dan weer wel.

  Like

 2. Realist says:

  Iemand heeft zich laten trollen (OP)… Het zijn internet reacties, neem het met een grote korrel zout.

  Like

 3. Willem says:

  Wat een hypocriet artikel, u stopt diegene die niks met sport hebben ook in een hokje “Olympische zeikerds”. Wat een onfundamenteel gehaat weer. BAH!

  Gelukkig is dit soort zooi alleen maar op nu.nl te bekennen

  Like

 4. Jack wesseling says:

  Geen woord aan toe te voegen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s